Ondernemers krijgen btw terug vanwege privégebruik bedrijfsauto

Er zijn de afgelopen jaren ruim 2 miljoen bezwaren binnengekomen van ondernemers die bezwaar aantekenen tegen de opgelegde btw-heffing voor het privégebruik van hun bedrijfsauto’s. De Hoge Raad heeft in 2 van de 4 proefprocedures geoordeeld dat er mogelijk teveel btw is opgelegd, waardoor dit bedrag terugbetaald moet worden.

Jaarlijks maken ruim 300.000 ondernemers bezwaar tegen de btw-heffing en het lijkt er nu dus op dat een deel van hen inderdaad kan rekenen op een terugbetaling. Volgens een juridisch specialist kan het per ondernemer om wel €2.000 aan teveel betaalde btw gaan.

Teveel btw betaald aan de fiscus

Het gaat om ondernemers die geen rittenregistratie voor het privégebruik kunnen overleggen. In dat geval legt de Belastingdienst standaard 2,7% van de cataloguswaarde van de auto op als btw voor het gebruik in privé. Dat blijkt in een aantal gevallen niet terecht te zijn, waardoor de fiscus mogelijk bedragen zal moeten terugbetalen. Dat zorgt ervoor dat de ondernemers een flinke meevaller kunnen verwachten, al zijn er ook 2 van de 4 proefzaken afgewezen.

Rittenregistratie voor zakelijke auto’s

Ondernemers die een teveel aan betaalde btw willen voorkomen kunnen het best gebruik maken van een sluitende rittenregistratie. Met name de automatische rittenregistratie met het Keurmerk RitRegistratieSystemen lijkt een goede keuze. Ze voldoen daarmee netjes aan de richtlijnen door de Belastingdienst, waardoor hier geen twijfel over kan ontstaan.

De automatische rittenregistratie voor ondernemers maakt het gemakkelijker om bij te houden welke zakelijke ritten en privé ritten er worden gemaakt, zonder dat daar veel tijd in gaat zitten. Bovendien besparen de ondernemers zich daarmee de tijd van een tijdrovend proces zoals de genoemde voorbeelden.

Gebruik jij al een systeem voor de rittenregistratie om teveel betaalde btw te voorkomen?

Hoe bevalt dat?