Categorieën
Veiligheid

Kan ik blijven doorrijden als deze lampjes in de auto branden?

Er begint ineens een lampje te branden in de auto, is het dan mogelijk om door te rijden? Het is iets wat veel mensen zich afvragen, omdat ze niet goed weten wat de lampjes concreet betekenen. We zetten er een aantal op een rij.

Er begint ineens een lampje te branden in de auto, is het dan mogelijk om door te rijden? Het is iets wat veel mensen zich afvragen, omdat ze niet goed weten wat de lampjes concreet betekenen. We zetten er een aantal op een rij.

Deze lampjes kunnen er gaan branden
Brandstoflampje brandt

Zodra het lampje voor de brandstof gaat branden betekent dit dat de benzine, diesel of LPG bijna op is, afhankelijk van waar de auto op rijdt. Het is van belang om zo snel mogelijk te gaan tanken, omdat de reserves zijn aangebroken en er daar slechts een beperkte hoeveelheid van beschikbaar is.

Olielampje brandt

Zodra het olielampje brandt is het van belang om meteen contact op te nemen met de garage. Die zal in de meeste gevallen adviseren om de olie te peilen en die daarna bij te vullen of juist af te tappen. Indien het lampje daarna blijft branden is het niet verstandig om door te rijden, want de motor kan er zwaar door beschadigen.

Remmenlampje brandt

Het remmenlampje zal oplichten op het moment dat de handrem nog aangetrokken is. Is dat niet zo? Dan kan er een tekort aan remvloeistof zijn. Ook problemen met de ABS of de remblokken laten dit lampje branden, het is verstandig om contact op te nemen met de garage.

Motorlampje brandt

Zodra het motorlampje brandt bestaat er een probleem met de motor of de elektronica die de motor aanstuurt. Peil de motorolie en de koelvloeistof. Blijft het lampje knipperen? Zet de auto dan langs de kant en bel de garage.

Bandenlampje brandt
Als het bandenlampje begint te branden (in auto’s vanaf 2014) is er iets aan de hand met de bandenspanning. Die kan te laag zijn of de band kan lek zijn. Stop zo snel mogelijk, voer de bandenspanning op of wissel het wiel als de band lek is geraakt.

Relevante zoekwoorden: auto lampjes branden, brandstoflampje blijft branden, koelvloeistof lampje blijft branden, lampje remblokken blijft branden, lampje remvloeistof, lampjes in de auto, motorlampje blijft branden, motorlampje brand, olie lampje auto, olielampje auto blijft branden, olielampje auto brand, olielampje brandt hoe lang doorrijden

Door AutoZaken Redactie

De AutoZaken Redactie is een team wat samenwerkt om gezamenlijk de artikelen op AutoZaken te blijven publiceren. Heb je een leuk idee, nieuwsitem of weetje, waarvan jij vindt dat wij erover moeten schrijven, laat het ons weten door te reageren op nieuwsitems en geef je mening!