Amerikanen gebruiken CarFit voor ideale zitpositie oudere bestuurders

In Amerika is men door middel van CarFit een initiatief gestart om met name ouderen te helpen een betere zithouding in de auto aan te nemen. Uit onderzoek blijkt dat vooral bestuurders van 80 jaar en ouder op de verkeerde manier achter het stuur zitten, waardoor ze verschillende klachten kunnen ondervinden.

Een dergelijk initiatief of hulpmiddel kennen we in Nederland nog niet, maar er zijn wel een aantal andere hulpmiddelen voor bestuurders beschikbaar. Een goed voorbeeld daarvan is de rittenregistratie, die het gemakkelijker maakt om de gereden ritten bij te houden.
Klachten bij de verkeerde houding

Het is volgens de initiatiefnemers van CarFit van belang dat met name oudere bestuurders op de juiste wijze in de auto zitten. Veel van de ouderen zitten bijvoorbeeld te dicht op het stuur of hebben de voeten niet goed gepositioneerd, waardoor ze de pedalen moeilijk kunnen bedienen.

Anderen hebben hun hoofd verkeerd, waardoor er blinde plekken ontstaan in de spiegels of ze bij een ongeval niet voldoende recht voor de hoofdsteun zitten. Door de ouderen daarop te wijzen en ze te leren hoe ze beter in de auto kunnen zitten moet het mogelijk zijn om ongevallen en klachten te voorkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=65_4G3jiYEc

CarFit promotiefilmpje (bron: www.youtube.nl)

Hulp voor in de auto met rittenregistratie

Of we een dergelijk initiatief ook in Nederland zullen zien zullen we moeten afwachten, maar feit is dat er al wel sprake is van andere hulpmiddelen. Met name de rittenregistratie in de auto is een goed voorbeeld. Het is daarmee een stuk gemakkelijker om zakelijke en privé ritten bij te houden. Dat is prettig in een leaseauto waarmee moet worden aangetoond dat er jaarlijks minder dan 500 kilometer privé gereden wordt, net als wanneer de productiviteit van belang is. In de beide gevallen kan de rittenregistratie er als hulpmiddel voor zorgen dat het gebruik van de auto gemakkelijker wordt.

Wat is jouw mening over CarFit?