Categorieën
Reizen Veiligheid

Met de auto op vakantie: verplicht in de auto in Spanje

Vluchten naar Spanje worden steeds goedkoper, maar vooral met het gezin is het nog altijd prettig om er met de auto naartoe te reizen. Dat betekent ook ter plekke een auto en bovendien een (relatief) comfortabele plaats voor iedereen aan boord. Het is uiteraard wel van belang om de lokale regels te respecteren, bijvoorbeeld met betrekking tot wat er in de auto aanwezig dient te zijn.
Spanje Infographic

Gevarendriehoek, reservewiel en veiligheidshesje

Verplichtingen gelden er voor de gevarendriehoek, het reservewiel en het veiligheidshesje. Die mogen in de auto niet ontbreken (en kunnen goed van pas komen). Auto’s met een Spaans kenteken dienen zelfs 2 gevarendriehoeken bij zich te hebben, met een buitenlands kenteken is één officieel voldoende.

Tip: om discussies met de politie te voorkomen is het slim om een tweede mee te nemen.

Daarnaast dient er een reservewiel aanwezig te zijn, of een bandenreparatieset. Indien de auto staat op run-flatbanden is dit niet verplicht. Het moet dan duidelijk op de banden staan aangegeven. Tenslotte is het veiligheidshesje verplicht, dat een bestuurder bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom bovendien dient te dragen.

Leuke en handige infographic als je naar Spanje reist:

Spanje Infographic

Brandblusser, reservelampen en verbanddoos

In de categorie ‘wel handig, maar niet verplicht’ vinden we ook een aantal artikelen voor in de auto. Het gaat dan bijvoorbeeld om een brandblusser en een set reservelampen. Verder is het verstandig om altijd een verbanddoos mee te nemen, om te voorkomen dat het onmogelijk blijkt om EHBO te verlenen of een pleister op wondjes te plakken. Zorg ervoor dat de belangrijke artikelen aan boord zijn, zodat je voldoet aan de verplichtingen en bovendien goed uit de voeten kunt met een aantal extra’s.

Wat heb jij standaard in de auto liggen van deze handige artikelen? En voldoe je daarmee aan de verplichtingen?

Categorieën
Reizen Veiligheid

Autobedrijven hebben recordaantal garagebeurten achter de rug

De autobedrijven hebben een goed jaar achter de rug, nadat het de jaren daarvoor behoorlijk aanpoten was. In totaal hebben 7,2 miljoen auto’s de werkplaats bezocht, waarmee er sprake was van een recordjaar. In de jaren daarvoor is er circa 1 miljard euro omzet ingeleverd, waardoor het tijd werd dat er weer betere tijden aanbraken voor de autobranche. In hoeveel gevallen het ging om reparaties, de APK of het inbouwen van bijvoorbeeld rittenregistratie is niet bekend.

Herstel na inleveren van 1 miljard aan omzet

In de jaren 2010 tot en met 2014 hebben de autobedrijven samen 1 miljard euro aan omzet ingeleverd. Dat betekent dat het voor veel bedrijven lastig is geweest om het hoofd boven water te houden. Het is mede daarom prettig dat het afgelopen jaar een stuk beter is geweest. Volgens BOVAG hebben er ruim 15,6 miljoen onderhoudsmomenten plaatsgevonden aan auto’s. Dat is 11% meer dan het jaar ervoor. Het lijkt erop dat veel berijders het onderhoud even hebben uitgesteld en er nu het weer wat beter gaat voor hebben gekozen die periode in te halen.

7,2 miljoen personenauto’s naar de werkplaats

Het gaat in totaal om 7,2 miljoen personenauto’s die een bezoek aan de werkplaats hebben gebracht. Dat is 90% van het totale wagenpark. Het percentage auto’s dat een bezoek bracht aan de garagebedrijven lag sinds 2009 niet zo hoog, waardoor er sprake is van een recordjaar. Het dieptepunt lag in 2011, toen minder dan 80% van de auto’s de werkplaats bezocht. Het gaat om reparaties en de APK, net als in het inbouwen van rittenregistratie of andere extra’s in en op te auto.

Wanneer ging jij met je auto het laatst naar de werkplaats en wat was daar op dat moment de reden voor?

Categorieën
Veiligheid

Amerikanen gebruiken CarFit voor ideale zitpositie oudere bestuurders

In Amerika is men door middel van CarFit een initiatief gestart om met name ouderen te helpen een betere zithouding in de auto aan te nemen. Uit onderzoek blijkt dat vooral bestuurders van 80 jaar en ouder op de verkeerde manier achter het stuur zitten, waardoor ze verschillende klachten kunnen ondervinden.

Een dergelijk initiatief of hulpmiddel kennen we in Nederland nog niet, maar er zijn wel een aantal andere hulpmiddelen voor bestuurders beschikbaar. Een goed voorbeeld daarvan is de rittenregistratie, die het gemakkelijker maakt om de gereden ritten bij te houden.
Klachten bij de verkeerde houding

Het is volgens de initiatiefnemers van CarFit van belang dat met name oudere bestuurders op de juiste wijze in de auto zitten. Veel van de ouderen zitten bijvoorbeeld te dicht op het stuur of hebben de voeten niet goed gepositioneerd, waardoor ze de pedalen moeilijk kunnen bedienen.

Anderen hebben hun hoofd verkeerd, waardoor er blinde plekken ontstaan in de spiegels of ze bij een ongeval niet voldoende recht voor de hoofdsteun zitten. Door de ouderen daarop te wijzen en ze te leren hoe ze beter in de auto kunnen zitten moet het mogelijk zijn om ongevallen en klachten te voorkomen.

https://www.youtube.com/watch?v=65_4G3jiYEc

CarFit promotiefilmpje (bron: www.youtube.nl)

Hulp voor in de auto met rittenregistratie

Of we een dergelijk initiatief ook in Nederland zullen zien zullen we moeten afwachten, maar feit is dat er al wel sprake is van andere hulpmiddelen. Met name de rittenregistratie in de auto is een goed voorbeeld. Het is daarmee een stuk gemakkelijker om zakelijke en privé ritten bij te houden. Dat is prettig in een leaseauto waarmee moet worden aangetoond dat er jaarlijks minder dan 500 kilometer privé gereden wordt, net als wanneer de productiviteit van belang is. In de beide gevallen kan de rittenregistratie er als hulpmiddel voor zorgen dat het gebruik van de auto gemakkelijker wordt.

Wat is jouw mening over CarFit?

Categorieën
Reizen Veiligheid

4 tips om de auto zomerklaar te maken

De zomer staat weer voor de deur, waardoor het van belang is om de auto zomerklaar te gaan maken. Op die manier is de auto klaar voor de zomervakantie of voor andere ritten in de zomerperiode. We zetten de belangrijkste onderdelen van de zomercheck op een rij.

Controle van de vloeistoffen

Een zomerklare auto heeft weer verse vloeistoffen, waarbij het uiteraard gaat om de koelvloeistof. Die dient voldoende aanwezig te zijn en bovendien van goede kwaliteit te zijn. Let daarnaast goed op bijvoorbeeld de remvloeistof en de ruitenvloeistof. De verschillende vloeistoffen zorgen ervoor dat de auto er klaar voor is om in de zomer op pad te gaan.

De airco nakijken

Met name in het buitenland kan de temperatuur tijdens de zomermaanden flink oplopen, het is dan prettig om gebruik te kunnen maken van de airco. Dat betekent dat het tijdens de zomercheck verstandig is om de airco goed na te (laten) kijken.

Tip: door de airco regelmatig na te (laten) kijken voorkomt u bovendien eenvoudig beslagen ramen, schadelijke schimmels en hoge reparatiekosten daaraan.

Zomerbanden onder de auto

Veiligheid in de auto begint bij de banden, die goed afgestemd dienen te zijn op de buitentemperatuur van dat moment. Boven de 7 graden Celsius presteren zomerbanden beter dan winterbanden, ze zorgen bijvoorbeeld voor een kortere remweg. Het is dus verstandig om de zomerbanden eronder te zetten en er daarmee voor te zorgen dat die zomerklaar zijn.
Bandenspanning controleren

Tenslotte kunt u tijdens de zomercheck de bandenspanning controleren. Dat is overigens niet alleen tijdens de zomerperiode van belang, hiermee zorgt u er heel het jaar voor dat u veilig de weg op kunt. Bovendien bespaart het eenvoudig veel brandstof.

Is jouw auto al zomerklaar?

Categorieën
Veiligheid

Schokkend! De heftigste auto-ongelukken in beeld [dashcam]

Auto-ongelukken hoopt niemand van ons mee te maken en ook bij anderen zien we dat liever niet gebeuren. Dankzij dash-cams en andere camera’s op en rond de wegen krijgen we ze toch steeds vaker te zien. We verzamelden de meest heftige auto-ongelukken waar beeld van is.

De verschillende auto-ongelukken zijn niet fataal geweest voor de betrokkenen.
Uitwijken en een geramde vrachtwagen

De beelden van auto-ongelukken tonen bijvoorbeeld situaties waarin auto’s ineens van hun lijn afwijken, waardoor achteropkomend verkeer moet uitwijken en van de weg raakt. Daarnaast zijn het vrachtwagens die in een slip raken of juist zelf geramd worden, net als auto’s die op een kruising frontaal op ander verkeer botsen.

De ongelukken laten goed zien dat die vanuit het niets kunnen ontstaan en tot een behoorlijke klap kunnen leiden. In de meeste gevallen kan de bestuurder daar haast niets meer aan doen, waardoor er een heftige situatie ontstaat. Bekijk de auto-ongelukken in de video, al was het maar om zelf te voorkomen dat je daar ooit een keer mee te maken krijgt.

http://auto-zaken.com/nationale-politie-pleit-voor-verplicht-ademslot-en-apparatuur-smartphone-auto/

Categorieën
Veiligheid

”Smartphonegebruik in de auto met kinderen achterin moet zwaarder bestraft worden”

Het gebruik van een smartphone achter het stuur is levensgevaarlijk en is daarom verboden. Verschillende belangenorganisaties en politieke partijen vinden dat de boetes verder omhoog zouden moeten, specifiek voor ouders die met hun kinderen op de achterbank de telefoon gebruiken. Ze nemen op die manier een onverantwoord risico, waar een hogere boete tegenover zou moeten staan. Dankzij bijvoorbeeld de automatische oplossingen voor de ritten- en kilometerregistratie is het gebruik van de smartphone immers totaal niet meer nodig.

Hogere boete bij kinderen achterin

Zodra er kinderen achterin zitten hebben bestuurders de verantwoordelijkheid voor zichzelf en voor hen. Het valt van kinderen niet te verwachten dat ze hun ouders wijzen op het feit dat ze hun smartphone niet moeten gebruiken als ze achter het stuur zitten, vandaar dat de straffen omhoog zouden moeten.

Volgens de VVD wordt het lastig om een dergelijk onderscheid in de praktijk duidelijk te maken en hierop te handhaven. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er een symbolische werking vanuit zou kunnen gaan. Op die manier kan het toch een goed initiatief blijken om de boete voor ouders met kinderen in de auto te verhogen.

Gebruik van de telefoon in de auto niet nodig

Volgens de belangenorganisaties is het gebruik van de smartphone in de auto totaal niet nodig. Bellen kan gewoon handsfree en voor de rittenregistratie zijn er automatische oplossingen beschikbaar. Die houden netjes bij hoeveel kilometers er zakelijk en privé gereden worden, zodat dit achteraf thuis op de smartphone of via de computer uit te lezen valt. Door het smartphonegebruik nog strenger aan te pakken moet er een afschrikwekkende werking voor ouders vanuit gaan.

Wat vind jij van het idee om ouders met kinderen op de achterbank strenger te bestraffen voor het gebruik van hun smartphone in de auto?

Categorieën
Veiligheid

Nationale Politie pleit voor verplicht ademslot en apparatuur tegen de smartphone in de auto

Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie probeert een lans te breken voor een verplicht ademslot in iedere auto in Nederland. Dat moet er samen met een snelheidsbegrenzer en apparatuur tegen het gebruik van de smartphone in de auto voor zorgen dat het veiliger wordt op de weg. Veel automobilisten die alcohol gebruiken, te hard rijden en appen of bellen veroorzaken daarmee gevaarlijke situaties op de weg.
“Gedrag van de automobilist steeds slechter”

Volgens de commissaris van de Nationale Politie wordt het er op de weg niet bepaald veiliger op, omdat automobilisten zich steeds onveiliger gedragen. Ze raken afgeleid door hun smartphone, rijden harder dan veilig is en maken nog altijd gebruik van drank voordat ze de auto instappen. Hij vindt bovendien dat hier in technische zin goed wat aan te doen valt, waardoor hij het niet begrijp dat we de technische hulpmiddelen daarvoor niet inschakelen. Hij stelt bijvoorbeeld voor dat auto’s niet meer starten als de bestuurder gedronken heeft of dat de auto automatisch afremt als iemand daarmee te hard probeert te rijden. Dit moet de veiligheid in het verkeer uiteindelijk sterk ten goede komen.

Technische hulpmiddelen maken het verkeer veiliger

Volgens van Hasselt zijn de technologische hulpmiddelen beschikbaar, waardoor het nog onbegrijpelijk is dat we er in Nederland geen gebruik van maken. De commissaris geeft aan dat het van belang is om de juridische haalbaarheid te toetsen, maar dat we dit daarna zo snel mogelijk zouden moeten invoeren. Hoe de politiek daar op dit moment over denkt is nog niet helemaal duidelijk, wellicht dat we daar richting de verkiezingen meer over horen.

Wat vind jij van een verplicht ademslot en apparatuur tegen het te hard rijden of het gebruik van een smartphone in de auto?

Categorieën
Veiligheid

Tesla moet 42 meer veilige auto’s voor zich dulden

De Tesla Model S gold lange tijd als de veiligste auto ter wereld. Deze werd hiertoe in 2013 uitgeroepen door de overheidsorganisatie National Highway Traffic Safety Administration. Inmiddels heeft er een nieuwe test plaatsgevonden en behaalt de auto niet langer de hoogst mogelijke score. Sterker nog, het paradepaardje van Tesla moet nu 42 andere auto’s voor zich dulden.
Chevrolet Volt en Toyota Prius Prime

Bij een botsing met een Tesla kan de bestuurder met z’n hoofd tegen het stuur komen. Het lichaam kan ondanks de gordel toch ver naar voren schieten, waardoor iemand door de airbag heen kan gaan en het stuur zorgt voor een enorme klap.

Dat is iets waar bijvoorbeeld de Chevrolet Volt en de Toyota Prius Prime geen last van hebben. Die auto’s zijn er op die manier in geslaagd om een (veel) betere score te behalen dan de Tesla Model S. Het betekent een behoorlijke domper voor het bedrijf van Elon Musk, dat er lang trots mee schermde dat het de veiligste auto ter wereld was. Op vier van de onderdelen in de test haalde Tesla met de Model S overigens nog wel de hoogst mogelijke score.

Crashtests Tesla 2017 (Bron: www.youtube.nl)

‘Acceptabele’ score bij botstest

Op het onderdeel met de dummy’s waarbij er een botsing tegen de linkervoorkant van de auto wordt geforceerd was dat echter niet het geval. De auto kwam tijdens de meest recente test niet verder dan een ‘Acceptabele’ beoordeling, waarmee de auto flink is gezakt op de ranglijst van meest veilige auto’s. Er staan 42 modellen boven de auto, die stuk voor stuk veiliger zijn.

Rijd je een Tesla Model S?
Wat vind je van de veiligheid in de auto of heb je wel eens te maken gehad met een aanrijding?

Categorieën
Veiligheid

Kan ik blijven doorrijden als deze lampjes in de auto branden?

Er begint ineens een lampje te branden in de auto, is het dan mogelijk om door te rijden? Het is iets wat veel mensen zich afvragen, omdat ze niet goed weten wat de lampjes concreet betekenen. We zetten er een aantal op een rij.

Deze lampjes kunnen er gaan branden
Brandstoflampje brandt

Zodra het lampje voor de brandstof gaat branden betekent dit dat de benzine, diesel of LPG bijna op is, afhankelijk van waar de auto op rijdt. Het is van belang om zo snel mogelijk te gaan tanken, omdat de reserves zijn aangebroken en er daar slechts een beperkte hoeveelheid van beschikbaar is.

Olielampje brandt

Zodra het olielampje brandt is het van belang om meteen contact op te nemen met de garage. Die zal in de meeste gevallen adviseren om de olie te peilen en die daarna bij te vullen of juist af te tappen. Indien het lampje daarna blijft branden is het niet verstandig om door te rijden, want de motor kan er zwaar door beschadigen.

Remmenlampje brandt

Het remmenlampje zal oplichten op het moment dat de handrem nog aangetrokken is. Is dat niet zo? Dan kan er een tekort aan remvloeistof zijn. Ook problemen met de ABS of de remblokken laten dit lampje branden, het is verstandig om contact op te nemen met de garage.

Motorlampje brandt

Zodra het motorlampje brandt bestaat er een probleem met de motor of de elektronica die de motor aanstuurt. Peil de motorolie en de koelvloeistof. Blijft het lampje knipperen? Zet de auto dan langs de kant en bel de garage.

Bandenlampje brandt
Als het bandenlampje begint te branden (in auto’s vanaf 2014) is er iets aan de hand met de bandenspanning. Die kan te laag zijn of de band kan lek zijn. Stop zo snel mogelijk, voer de bandenspanning op of wissel het wiel als de band lek is geraakt.

Relevante zoekwoorden: auto lampjes branden, brandstoflampje blijft branden, koelvloeistof lampje blijft branden, lampje remblokken blijft branden, lampje remvloeistof, lampjes in de auto, motorlampje blijft branden, motorlampje brand, olie lampje auto, olielampje auto blijft branden, olielampje auto brand, olielampje brandt hoe lang doorrijden

Categorieën
Veiligheid

Parkeerbedrijf bij Schiphol geeft dure BMW mee aan wildvreemde

Parkeerbedrijven op Schiphol blijken niet altijd zo betrouwbaar als ze zelf graag doen vermoeden via hun websites. TV-programma Kassa toonde vorige week zaterdag aan hoe een medewerker een dure BMW mee van totaal iemand anders mee kon krijgen.

Het ging mis bij Airport Parking Solutions, waar de beveiliging van de website niet in orde bleek en ook de veiligheidsprocedures richting klanten ontoereikend waren. Het leidde ertoe dat de medewerker van het TV-programma het reserveringsnummer kon achterhalen om vervolgens de bevestiging uit te printen en de auto zonder problemen mee te nemen.

Geen legitimatie nodig om de auto op te halen

Een printje in de hand bleek voldoende om de auto van een wildvreemde op te halen, waarmee de medewerker een dure BMW in het bezit kreeg. Eigenaren van de geparkeerde auto’s laten de sleutel er achter, zodat de auto door de medewerkers kan worden geparkeerd. Opvallend genoeg werd er door de medewerkers niet gevraagd om legitimatie, de afgedrukte bevestiging was voldoende om de auto mee te krijgen. Het lukte het TV-programma op die manier om tot 3x toe een auto van een wildvreemde mee te nemen, zonder dat er naar enige vorm van legitimatie werd gevraagd.
Controles zijn aangescherpt

De directeur van het parkeerbedrijf geeft aan te zijn geschrokken van de situatie. Hij gaf in de uitzending tevens aan de situatie meteen te hebben opgepakt. Hij heeft de procedures veranderd, waardoor dit in de toekomst niet meer mogelijk is. Iedereen die een auto op komt halen dient zich nu te legitimeren. Het is niet bekend of het ook bij andere parkeerbedrijven nog mogelijk is om op deze manier een auto mee te krijgen.

Heb je zelf je auto weleens geparkeerd bij een van de parkeerbedrijven rond Schiphol en hoe is dat verlopen?