Audi onthult als eerste een niveau 3 autonome auto

Autorijden zou er binnen afzienbare tijd wel eens totaal anders uit kunnen zien dan we tot op heden gewend zijn. Audi zet een nieuwe stap door als eerste een niveau 3 autonome auto op de markt te brengen.

Het gaat om de nieuwe Audi A8, die vanaf oktober bij de dealers zal staan. Het is een auto in de categorie ‘eyes-off’. Dat betekent dat de auto zelfstandig op een snelweg of in een parkeergarage kan rijden. De A8 is de eerste auto met die techniek, die daarmee bijvoorbeeld een stap verder gaat dan Tesla met de Autopilot.
Stap verder dan de Tesla Autopilot op niveau 2

Het model van Tesla kan zelf accelereren, sturen en remmen. Dat is autonomie op level 2, die ook wel bekend staat als ‘hands-off’. De bestuurder moet de ogen weg op de weg blijven richten om te kunnen reageren op onverwachte gebeurtenissen.

Bij niveau 3 is dat niet meer nodig. Eenmaal op de snelweg kan de bestuurder rustig een video gaan kijken of iets anders gaan doen. Eerder werd bekend dat de nieuwe Mercedes S-klasse en komende XC90’s van Volvo dergelijke functies gaan krijgen. Audi is de eerste die dit nu daadwerkelijk voor elkaar heeft.

Audi A8 (bron: www.youtube.nl)

Techniek van de toekomst

In de toekomst zullen er ook autonome auto’s op niveau 4 en 5 gaan volgen. Bij niveau 4 kan de automatische piloot in praktische alle scenario’s goed uit te voeten, behalve bij slecht weer. Een niveau 5 autonome auto kan in alle gevallen zelf de weg vinden. De bestuurder hoeft de auto alleen nog maar aan te zetten, waardoor we daar nog even op zullen moeten wachten.

Wat vind jij van de ontwikkeling naar het autonoom rijden? Is het iets waar je naar uitkijkt?