Maleisië wil terug op kalender Formule 1

Maleisië zal in oktober van dit jaar voorlopig voor het laatst een Formule 1-race organiseren. Tenminste, dat was lang de gedachte. Het circuit was een van de eersten die aangaf niet meer mee te willen doen aan de jaarlijkse competitie, omdat de sport in z’n nadeel zou zijn veranderd. Dat was wellicht wat te zwaar aangezet blijkt inmiddels. Het Sepang circuit heeft bij monde van de organisatie aangegeven dat er een terugkeer na 2018 mogelijk is, mits de sport de spanning van weleer weer terug weet te brengen.
Terugkeren als sport interessanter wordt voor het publiek

Volgens de organisatie in Maleisië is de sport voor het publiek de afgelopen jaren een stuk minder interessant geworden. De fans kunnen niet zomaar dichtbij de auto’s komen, moeten hoge bedragen betalen om de races te kunnen zien en er is nauwelijks sprake van spanning. Dat zijn allemaal elementen die het voor het circuit niet meer interessant maken om een race te organiseren. Daar zijn immers grote bedragen mee gemoeid, die niet zomaar terugverdiend kunnen worden. Toch lijkt de deur weer op een kier te zijn gezet, want Maleisië wil terugkeren als de sport de spanning weer terugbrengt.

Maleisië formule 1, Sepang Circuit

Racen is op het moment minder spannend

Volgens Dato Razlan Razali, CEO van het circuit, heeft met name de huidige hybride V6-turbokrachtbon roet in het eten gegooid. Daardoor zijn de races een stuk minder spannend geworden. Vanuit meerdere hoeken wordt er geklaagd over het gebrek aan geluid dat de motor produceert. Die elementen samen zouden ervoor hebben gezorgd dat Maleisië volgend seizoen geen race organiseert. Indien hier wat aan gedaan kan worden kan de Grand Prix mogelijk weer worden verreden, waardoor de breuk wel eens heel tijdelijk zou kunnen zijn.