Met de auto op vakantie: verplicht in de auto in Spanje

Vluchten naar Spanje worden steeds goedkoper, maar vooral met het gezin is het nog altijd prettig om er met de auto naartoe te reizen. Dat betekent ook ter plekke een auto en bovendien een (relatief) comfortabele plaats voor iedereen aan boord. Het is uiteraard wel van belang om de lokale regels te respecteren, bijvoorbeeld met betrekking tot wat er in de auto aanwezig dient te zijn.
Spanje Infographic

Gevarendriehoek, reservewiel en veiligheidshesje

Verplichtingen gelden er voor de gevarendriehoek, het reservewiel en het veiligheidshesje. Die mogen in de auto niet ontbreken (en kunnen goed van pas komen). Auto’s met een Spaans kenteken dienen zelfs 2 gevarendriehoeken bij zich te hebben, met een buitenlands kenteken is één officieel voldoende.

Tip: om discussies met de politie te voorkomen is het slim om een tweede mee te nemen.

Daarnaast dient er een reservewiel aanwezig te zijn, of een bandenreparatieset. Indien de auto staat op run-flatbanden is dit niet verplicht. Het moet dan duidelijk op de banden staan aangegeven. Tenslotte is het veiligheidshesje verplicht, dat een bestuurder bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom bovendien dient te dragen.

Leuke en handige infographic als je naar Spanje reist:

Spanje Infographic

Brandblusser, reservelampen en verbanddoos

In de categorie ‘wel handig, maar niet verplicht’ vinden we ook een aantal artikelen voor in de auto. Het gaat dan bijvoorbeeld om een brandblusser en een set reservelampen. Verder is het verstandig om altijd een verbanddoos mee te nemen, om te voorkomen dat het onmogelijk blijkt om EHBO te verlenen of een pleister op wondjes te plakken. Zorg ervoor dat de belangrijke artikelen aan boord zijn, zodat je voldoet aan de verplichtingen en bovendien goed uit de voeten kunt met een aantal extra’s.

Wat heb jij standaard in de auto liggen van deze handige artikelen? En voldoe je daarmee aan de verplichtingen?