Categorieën
Reizen

Milieuzones in Duitsland, Frankrijk en Italië: de belangrijkste informatie

Milieustickers Duitsland (www.anwb.nl)

In Nederland kennen we inmiddels milieuzones in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. En ook in de populaire vakantielanden zijn die inmiddels aanwezig. We zetten de belangrijkste regelgeving en kosten op een rij voor Duitsland, Frankrijk en Italië.
Milieuzones in Duitsland

In Duitsland dient de auto een sticker op de ruit te bevatten, waarop de milieuklasse staat aangeduid. De sticker kost €16,95, een boete bij het ontbreken daarvan €80. De sticker is overigens alleen verplicht in de grote steden, op de Autobahn is die niet nodig.

Milieuzones in Frankrijk

In Frankrijk gelden er milieuzones in Parijs, Lyon, Lille en Grenoble. De Fransen spreken van een ‘Ecovignet’. Het vignet is online aan te schaffen en is met €4,80 een stuk goedkoper dan de Duitse variant. Ook de boete ligt wat lager, bij het ontbreken kan dit leiden tot een prent van €45.

Houd er rekening mee dat het Ecovignet online een levertijd heeft van 4 weken. Helaas is het vignet elders niet verkrijgen, waardoor het belangrijk is om er op tijd bij te zijn.

Milieuzones in Italië

Tenslotte maakt ook Italië gebruik van een aantal milieuzones. Er is ook daar een milieuvignet benodigd om de stad in te mogen. Deze is zowel online als lokaal verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat ook een aantal regio’s en eilanden gelden als een aparte milieuzone. De tarieven verschillen per gebied, met een bedrag vanaf €6. De boete ligt net als in Duitsland hoog. Bij het inrijden van een milieuzone zonder de sticker kan dit leiden tot een boete van €80.

Heb je al een vignet of andere sticker voor de milieuzone gekocht? Hoe heb je dat gedaan en hoe verliep dat?

Relevante zoekwoorden: anwb milieuvignet frankrijk, boete milieuzone duitsland, italie milieusticker,milieusticker italie, milieuzone duitsland boete, milieuzone frankrijk, milieuzone italie, milieuzones frankrijk, milieuzones italie

Categorieën
Reizen Veiligheid

Met de auto op vakantie: verplicht in de auto in Spanje

Vluchten naar Spanje worden steeds goedkoper, maar vooral met het gezin is het nog altijd prettig om er met de auto naartoe te reizen. Dat betekent ook ter plekke een auto en bovendien een (relatief) comfortabele plaats voor iedereen aan boord. Het is uiteraard wel van belang om de lokale regels te respecteren, bijvoorbeeld met betrekking tot wat er in de auto aanwezig dient te zijn.
Spanje Infographic

Gevarendriehoek, reservewiel en veiligheidshesje

Verplichtingen gelden er voor de gevarendriehoek, het reservewiel en het veiligheidshesje. Die mogen in de auto niet ontbreken (en kunnen goed van pas komen). Auto’s met een Spaans kenteken dienen zelfs 2 gevarendriehoeken bij zich te hebben, met een buitenlands kenteken is één officieel voldoende.

Tip: om discussies met de politie te voorkomen is het slim om een tweede mee te nemen.

Daarnaast dient er een reservewiel aanwezig te zijn, of een bandenreparatieset. Indien de auto staat op run-flatbanden is dit niet verplicht. Het moet dan duidelijk op de banden staan aangegeven. Tenslotte is het veiligheidshesje verplicht, dat een bestuurder bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom bovendien dient te dragen.

Leuke en handige infographic als je naar Spanje reist:

Spanje Infographic

Brandblusser, reservelampen en verbanddoos

In de categorie ‘wel handig, maar niet verplicht’ vinden we ook een aantal artikelen voor in de auto. Het gaat dan bijvoorbeeld om een brandblusser en een set reservelampen. Verder is het verstandig om altijd een verbanddoos mee te nemen, om te voorkomen dat het onmogelijk blijkt om EHBO te verlenen of een pleister op wondjes te plakken. Zorg ervoor dat de belangrijke artikelen aan boord zijn, zodat je voldoet aan de verplichtingen en bovendien goed uit de voeten kunt met een aantal extra’s.

Wat heb jij standaard in de auto liggen van deze handige artikelen? En voldoe je daarmee aan de verplichtingen?

Categorieën
Reizen Veiligheid

Autobedrijven hebben recordaantal garagebeurten achter de rug

De autobedrijven hebben een goed jaar achter de rug, nadat het de jaren daarvoor behoorlijk aanpoten was. In totaal hebben 7,2 miljoen auto’s de werkplaats bezocht, waarmee er sprake was van een recordjaar. In de jaren daarvoor is er circa 1 miljard euro omzet ingeleverd, waardoor het tijd werd dat er weer betere tijden aanbraken voor de autobranche. In hoeveel gevallen het ging om reparaties, de APK of het inbouwen van bijvoorbeeld rittenregistratie is niet bekend.

Herstel na inleveren van 1 miljard aan omzet

In de jaren 2010 tot en met 2014 hebben de autobedrijven samen 1 miljard euro aan omzet ingeleverd. Dat betekent dat het voor veel bedrijven lastig is geweest om het hoofd boven water te houden. Het is mede daarom prettig dat het afgelopen jaar een stuk beter is geweest. Volgens BOVAG hebben er ruim 15,6 miljoen onderhoudsmomenten plaatsgevonden aan auto’s. Dat is 11% meer dan het jaar ervoor. Het lijkt erop dat veel berijders het onderhoud even hebben uitgesteld en er nu het weer wat beter gaat voor hebben gekozen die periode in te halen.

7,2 miljoen personenauto’s naar de werkplaats

Het gaat in totaal om 7,2 miljoen personenauto’s die een bezoek aan de werkplaats hebben gebracht. Dat is 90% van het totale wagenpark. Het percentage auto’s dat een bezoek bracht aan de garagebedrijven lag sinds 2009 niet zo hoog, waardoor er sprake is van een recordjaar. Het dieptepunt lag in 2011, toen minder dan 80% van de auto’s de werkplaats bezocht. Het gaat om reparaties en de APK, net als in het inbouwen van rittenregistratie of andere extra’s in en op te auto.

Wanneer ging jij met je auto het laatst naar de werkplaats en wat was daar op dat moment de reden voor?

Categorieën
Entertainment Reizen

Vliegende auto zal Olympische Spelen 2020 openen

De elektrische auto wordt steeds beter omarmd en lijkt daarmee de traditionele auto eindelijk te gaan vervangen, waardoor we minder gebruik zullen maken van fossiele brandstoffen. Onder andere Toyota is echter alweer bezig met een heel nieuwe stap. De kleinste stadsauto’s moeten in de toekomst ook kunnen gaan vliegen. En die toekomst is minder ver weg dan we denken, want de vliegende auto moet de Olympische Spelen van 2020 gaan openen. Het moet een enorme eye-catcher gaan worden, waar de bedrijven nu al mee bezig zijn om alles technisch voor elkaar te krijgen.

Kleinst rijdende elektrische auto

Het gaat om de SkyDrive, waar verschillende bedrijven aan samenwerken. Er zijn vooral techneuten bij betrokken, net als ruim 30 designers die er samen voor moeten zorgen dat er een totaal nieuw voertuig zal ontstaan.

De auto zou zich nu pas in het beginstadium van de ontwikkeling vinden, waardoor zowel de designers als engineers zich voor een op het eerste gezicht haast onmogelijke opgave hebben gesteld. Tijdens de Olympische Spelen van Tokio moet de auto beschikbaar zijn, en vliegen.

Investering door Toyota

Onder andere Toyota steekt met bijna $400.000 veel geld in de ontwikkeling van de auto, al is er daarnaast sprake van een aantal andere bedrijven die bijdragen. Met het prototype moet het tijdens de Spelen duidelijk worden hoe de toekomst van de auto eruit gaat zien. Uiteraard is het een kleine elektrische stadsauto, maar door die te laten vliegen hebben we bovendien veel minder last van files. Na de Olympische Spelen van 2020 moet de auto vervolgens in 2025 klaar zijn voor productie en beschikbaar komen voor het grote publiek.

Wat denk jij van een vliegende elektrische auto en het plan van de initiatiefnemers om die al in 2020 te gebruiken voor de Olympische Spelen?

Categorieën
Reizen

Huurauto op vakantie: 3 tips om onverwachte kosten te voorkomen

De vakantieperiode staat weer voor de deur en dat betekent dat de autoverhuurbedrijven de beste tijd van het jaar tegemoet gaan. De bedrijven staan er helaas om bekend dat ze soms een uitstekend oog hebben voor details die de huurder geld kosten, terwijl ze aan de andere kant niet zo nauw kijken op een reservering voor een specifiek model. Zorg er met de volgende 3 tips voor een huurauto op vakantie voor dat die niet onverwacht duur uitvalt.

Vol mee en zelf weer aftanken

Probeer de huurauto altijd met een volle tank mee te krijgen. Dat is prettig omdat je niet meteen hoeft te tanken, maar vooral omdat het dan ook mogelijk is de auto weer vol af te leveren. Afgetankt naar afgetankt is het meest gemakkelijk meten. Sommige bedrijven accepteren het om de auto leeg in te leveren, maar tanken ‘m dan (op jouw kosten) vol. En dat doen ze niet bij de meest voordelige pomp.

Kijk goed naar het moment van afhalen (en inleveren)

Haal je een huurauto om 13:35u op? Zorg er dan voor dat je die ook weer voor die tijd inlevert op de laatste dag van de vakantie. Inleveren om 14:45u kan zomaar een volledige dag huur kosten. Soms is het dus de moeite waard om de auto net wat later op te halen of juist eerder in te leveren, om nog een ontspannen dag door de stad te wandelen. Let goed op de afhaal- en inlevermomenten.

Houd een eenvoudige rittenregistratie bij

Voorkom eenvoudig discussies over de kilometerstanden. Maak een foto bij vertrek en doe dat ook weer bij inleveren. Op die manier houd je zelf eenvoudig een rittenregistratie bij, waarmee je kunt aantonen hoeveel kilometer je tijdens de huurperiode hebt gereden en daar geen onduidelijkheid over ontstaat.

Categorieën
Reizen Veiligheid

4 tips om de auto zomerklaar te maken

De zomer staat weer voor de deur, waardoor het van belang is om de auto zomerklaar te gaan maken. Op die manier is de auto klaar voor de zomervakantie of voor andere ritten in de zomerperiode. We zetten de belangrijkste onderdelen van de zomercheck op een rij.

Controle van de vloeistoffen

Een zomerklare auto heeft weer verse vloeistoffen, waarbij het uiteraard gaat om de koelvloeistof. Die dient voldoende aanwezig te zijn en bovendien van goede kwaliteit te zijn. Let daarnaast goed op bijvoorbeeld de remvloeistof en de ruitenvloeistof. De verschillende vloeistoffen zorgen ervoor dat de auto er klaar voor is om in de zomer op pad te gaan.

De airco nakijken

Met name in het buitenland kan de temperatuur tijdens de zomermaanden flink oplopen, het is dan prettig om gebruik te kunnen maken van de airco. Dat betekent dat het tijdens de zomercheck verstandig is om de airco goed na te (laten) kijken.

Tip: door de airco regelmatig na te (laten) kijken voorkomt u bovendien eenvoudig beslagen ramen, schadelijke schimmels en hoge reparatiekosten daaraan.

Zomerbanden onder de auto

Veiligheid in de auto begint bij de banden, die goed afgestemd dienen te zijn op de buitentemperatuur van dat moment. Boven de 7 graden Celsius presteren zomerbanden beter dan winterbanden, ze zorgen bijvoorbeeld voor een kortere remweg. Het is dus verstandig om de zomerbanden eronder te zetten en er daarmee voor te zorgen dat die zomerklaar zijn.
Bandenspanning controleren

Tenslotte kunt u tijdens de zomercheck de bandenspanning controleren. Dat is overigens niet alleen tijdens de zomerperiode van belang, hiermee zorgt u er heel het jaar voor dat u veilig de weg op kunt. Bovendien bespaart het eenvoudig veel brandstof.

Is jouw auto al zomerklaar?

Categorieën
Reizen

Tanken over de grens maakt de autovakantie stukken goedkoper

Zakelijke rijders die bijtelling betalen over hun zakelijke auto en daar daarom ook ontspannen mee op vakantie gaan kunnen ondanks de fiscale heffing toch een hoop geld besparen. Hoe? Ze kunnen geen gebruik maken van een rittenregistratie om de bijtelling te voorkomen, maar kunnen tijdens de vakantie wel voordelig over de grens tanken.

De brandstofprijzen in Nederland zijn weleens hoger geweest, maar zijn nog altijd behoorlijk hoog ten opzichte van de landen om ons heen. In België bijvoorbeeld kost een liter Euro95 slechts €1,448, terwijl we daar in Nederland op het moment bijna €1,70 voor betalen.

Ook in Duitsland ligt de prijs met €1,439 een stuk lager, net als in Frankrijk met €1,428. De vakantieganger die echt goedkoop wil tanken kan het best afreizen naar Rusland, aangezien een liter daar maar €0,653 kost. Ook de prijzen voor diesel liggen over de grens over het algemeen lager. In Duitsland bijvoorbeeld kost een liter diesel €1,176, in België ligt de prijs met €1,351 al relatief hoog, net als in Frankrijk met €1,331. Goedkoop diesel tanken lukt het best in opnieuw Rusland, al zijn ook Macedonië en Oekraïne met, respectievelijk, €0,815 per liter en €0,772 per liter een voordelige keuze.
Hoge brandstofprijzen in Nederland

De brandstofprijzen in Nederland zijn hoog, waardoor het al snel loont om net over de grens te tanken. Met name tijdens een autovakantie is het slim om goed te kijken waar er het best getankt kan worden. Met een auto die 1 op 15 rijdt levert een besparing van €0,20 per liter bij 4.000 kilometer immers een besparing op van €53.

Wat vind jij van de Nederlandse brandstofprijzen, in vergelijking tot de landen direct om ons heen en de landen in de rest van Europa?

Categorieën
Reizen

Tolbadge: dankzij slimme kilometerregistratie overal doorrijden

Het is een frustratie van veel Nederlanders die in Frankrijk op vakantie gaan: wachten voor de diverse tolpoortjes. Het inrijden lukt vaak nog wel, maar het uitrijden kost veel tijd en kan zomaar een paar uur vertraging opleveren. Met de ANWB Tolbadge is dat gelukkig verleden tijd.

Het is een badge die op de voorruit achter de achteruitkijkspiegel kan worden aangebracht, die zorgt voor de automatische kilometerregistratie. De tolpoortjes krijgen een signaal van de badge, die er daarmee voor zorgt dat de slagboom open gaat en het mogelijk is om via de abonnementsbanen te rijden waarop ook de Fransen al het vakantieverkeer voorbij razen.
Automatische kilometerregistratie door de tolpoortjes

De badge zorgt samen met de tolpoortjes voor een automatische kilometerregistratie. De badge geeft het door wanneer de auto door een poortje rijdt om de tolweg op te gaan en geeft het ook weer door als de tolweg verlaten wordt. De ANWB zorgt er daarmee voor dat de tolbadge veel frustratie en ergernis kan voorkomen. Het is niet meer nodig om lang te wachten in de rij om de tol te betalen.

Met een tolbadge door de tolpoorten (bron: www.youtube.nl)
Direct doorrijden bij alle tolpoorten in heel Frankrijk

De automatische kilometerregistratie door de tolbadge van de ANWB zorgt er voor een eenmalige aanschafprijs, een vast bedrag per maand waarin de badge gebruikt wordt en de toltarieven voor dat het mogelijk is om in heel Frankrijk vlot door te rijden. Het geeft goed aan hoe de moderne systemen het een stuk gemakkelijker kunnen maken, waardoor de vakantie stukken eerder kan beginnen.

Gebruik jij de Tolbadge al?

Wat vind je van deze badge om eenvoudig door te rijden dankzij de automatische kilometerregistratie in Frankrijk?

Relevante zoekwoorden:  anwb tolbadge, tolbadge anwb, tolbadge, tolbadge houder verwijderen, tolbadge vervangen

Categorieën
Reizen

Nieuwe autobanden kopen: tips van de Consumentenbond

Nieuwe autobanden kun je heel eenvoudig bij de dealer bestellen, maar het loont veelal de moeite om daar zelf online naar te zoeken. Dit kan eenvoudig enkele tientjes tot honderd euro of meer besparen. De Consumentenbond geeft je in 3 stappen aan hoe je zelf de juiste autobanden kunt kopen.

In 3 stappen de juiste nieuwe autobanden

    1. Controleer de code op de huidige autoband
    2. Zoek online naar goede en goedkope nieuwe autobanden
    3. Let op eventuele kleine lettertjes

De code van een band ziet eruit zoals ‘225/55 R16 95W’. Je hebt al deze gegevens nodig om de nieuwe banden te selecteren. Het eerste getal staat voor de breedte van de band, het tweede deel voor de hoogte van de ‘wang’. Het cijfer dat volgt wijst op de inchmaat voor de velgen, het laatste cijfer zegt iets over de belasting en de letter helemaal achteraan vormt de snelheidscodering voor de band.

Je kunt nieuwe autobanden kopen door online te zoeken naar tests van de verschillende banden en daar een goedkope aanbieder bij te zoeken. Let op eventuele kleine lettertjes, zodat je de zomerbanden of winterbanden op een voordelige manier kunt laten monteren. De Consumentenbond helpt je op die manier zelf nieuwe autobanden te kopen, zodat je daarmee eenvoudig goedkoper uit bent.

http://auto-zaken.com/autobanden-testen-3-tips-om-zelf-controleren/

Categorieën
Reizen

Zuidaspas moet auto minder aantrekkelijk maken en OV stimuleren

De drukte op de weg rondom de Zuidas maakt het gebied lastig met de auto toegankelijk. Zowel de gemeente als het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) en ondernemers uit de omgeving proberen er met innovatieve oplossingen voor te zorgen dat meer automobilisten kiezen voor het openbaar vervoer.

Hiertoe hebben ze de Zuidaspas in het leven geroepen. Dit moet ervoor zorgen dat 3.000 automobilisten de auto in het vervolg zullen laten staan of in ieder geval buiten de spits gaan reizen. Op die manier moet de A10 Zuid toegankelijker worden voor het verkeer, daar waar het nu veel vastloopt.
Zuidas Bereikbaar

De Zuidaspas maakt onderdeel uit van het initiatief Zuidas Bereikbaar, dat moet voorkomen dat de wegen in dat gebied verder dicht zullen slibben. Naast de Zuidaspas komt er ook een plan om de lokale infrastructuur aan te pakken, die ervoor moet gaan zorgen dat het gebied klaar is voor de toekomst. Er zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt met de RAI Amsterdam om ook in dat gebied het verkeer beter te kunnen stroomlijnen. Des te groter de groep mensen die gebruik gaat maken van de Zuidaspas, des te minder druk het zal worden op de weg.

Meer bestuurders naar het openbaar vervoer

De Zuidaspas moet ervoor gaan zorgen dat het aantrekkelijke wordt om het openbaar vervoer te nemen. De pas wordt de komende 3 maanden gratis beschikbaar gemaakt voor een groot aantal werknemers van bedrijven in het gebied. Zij kunnen vrijblijvend met de pas reizen, zodat ze het voordeel van het OV op een toegankelijke manier kunnen ontdekken. Het moet er uiteindelijk voor zorgen dat zij de auto ook op termijn zullen laten staan.

Zou je zelf gebruik maken van het OV als dat je kostbare tijd in de file kan besparen?