Versterking fiscale stimulering volelektrische auto’s 2017: slechts 4% bijtelling

De overheid gebruikt een sterkere fiscale stimulering voor volelektrische auto’s, om die vanaf 2017 extra aantrekkelijk te maken. Het kabinet heeft zich tot doel gesteld om vanaf 2035 alleen nog auto’s te verkopen die volledig emissievrij zijn. Dat betekent dat het gaat om auto’s die bijvoorbeeld rijden op elektriciteit. Dat moet er voor zorgen dat er vervolgens vanaf 2050 alleen nog maar auto’s rijden die geen CO2 meer uitstoten.

Het kabinet heeft daarom gekozen voor een versterking van de fiscale stimulering van volelektrische auto’s vanaf 2017. Het lage tarief voor de bijtelling van 4% per jaar blijft gelden voor deze auto’s, terwijl er voor de overige modellen een tarief van 22% per jaar gaat gelden. Daarnaast zijn elektrische auto’s volledig vrijgesteld van mrb en bpm.

Alleen nog voordeel voor volelektrische auto’s

De versterking van de fiscale stimulering van volelektrische auto’s vanaf 2017 heeft echter ook ter gevolg dat de hybride-modellen kunnen rekenen op minder ondersteuning. De hybride auto’s passen niet meer binnen het beleid om alleen de auto’s die zeer zuinig rijden te blijven stimuleren. De auto’s rijden minder kilometers elektrisch dan op voorhand verwacht. Het kabinet is daarom voornemens om de voordelen voor plugin-hybride modellen af te bouwen. Dat betekent in eerste instantie dat zij vanaf 2017 gewoon in het reguliere tarief van 22% bijtelling per jaar vallen.
Halftarief mrb plug-in hybride auto’s

Voor particulieren blijft het voorlopig wel aantrekkelijk om een plugin-hybride auto te kopen. Dat komt door het halftarief voor de mrb voor deze modellen. Het betekent dat het voor particulieren nog aantrekkelijker blijft om (tweedehands) een plugin hybride auto te kopen.

Op termijn zal de overheid ook die voordelen waarschijnlijk af gaan bouwen. Voor de zakelijke rijder is dat al het geval, waardoor alleen de volelektrische auto nog de kans biedt om te profiteren van de versterking van de fiscale stimulering van 2017.

Wat vind jij van de keuze van het kabinet om alleen de volelektrische auto’s nog te blijven stimuleren met de laagste bijtelling?

Relevante zoekwoorden: 4 bijtelling 2017, 4 procent bijtelling, 4 procent bijtelling 2017, 4% bijtelling 2017, verandering bijtelling, elektrische auto 4 bijtelling, bijtelling 4 procent