Verlaging motorrijtuigenbelasting 2017 tot 2020: reguliere voertuigen worden goedkoper

De verlaging van de motorrijtuigenbelasting vanaf 2017 maakt het gebruik van reguliere voertuigen goedkoper. Tot die reguliere modellen behoren alle personen- en bestelauto’s die niet behoren tot de meest vervuilende categorie op basis van diesel.

Het betekent in de praktijk dat de verlaging van de motorrijtuigenbelasting tussen 2017 en 2020 de bezitter van een regulier voertuig voordeel op zal leveren. Daarnaast gaat ook de aanschafbelasting (bpm) omlaag, waarmee de overheid ervoor wil zorgen dat de belastingen op auto’s wat zullen dalen, wat het aantrekkelijker moet maken om nieuwe modellen aan te schaffen. Het doel daarmee is om de meest vervuilende modellen uit het wagenpark van Nederland te krijgen.

Lagere belasting op gebruik van voertuigen

De overheid verlaagt de motorrijtuigenbelasting voor bijna alle auto’s. Het gaat om een verlaging van gemiddeld 2%, waarbij de concrete verlaging onder andere afhangt van het gewicht van de auto en de provincie waarin deze gereden wordt. Het gewicht bepaalt grotendeels de hoogte van de wegenbelasting, de provincie mag daarover vervolgens opcenten berekenen. De daling van gemiddeld 2% kan per jaar enige tientjes aan voordeel opleveren, waardoor het goedkoper wordt om een auto te bezitten.

Verhoging voor mrb voor meest vervuilende dieselpersonen- en dieselbestelauto’s

Uiteraard moet het geld voor de verlaging van de motorrijtuigenbelasting tussen 2017 en 2020 ergens vandaan komen. De overheid verhoogt aan de andere kant de mrb voor de meest vervuilende diesels. Het gaat dan zowel om de dieselpersonenauto’s als de dieselbestelauto’s.

De overheid heeft het doel om die auto’s zoveel mogelijk te laten vervangen door meer zuinige modellen. Vandaar dat de motorrijtuigenbelasting voor die auto’s wordt verhoogd, waardoor het aan de andere kant mogelijk is deze belasting te verlagen voor praktisch alle andere modellen.
Wat vind jij van de verlaging van de motorrijtuigenbelasting vanaf 2017 voor bijna alle voertuigen?