Verhoging Motorrijtuigenbelasting Diesels 2017 tot 2020

De overheid voert een verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor diesels door. Het gaat om een verhoging voor dieselauto’s zonder roetfilter, die zal ingaan per 1 januari 2019. Dit moet ervoor zorgen dat de vervuilende diesels zoveel mogelijk van de weg verdwijnen, waardoor de luchtkwaliteit aanzienlijk zal toenemen.

Het gaat om oude dieselauto’s zonder roetfilter die meer fijnstof uitstoten dan nieuwe modellen. Door de motorrijtuigenbelasting daarvoor te verhogen wil de overheid eigenaren stimuleren om de auto’s in de ruilen voor een nieuw model. De luchtkwaliteit zal verbeteren, terwijl gebruikers met het nieuwe model kunnen rekenen op een lagere motorrijtuigenbelasting.

Motorrijtuigenbelasting diesels zonder roetfilter

Het gaat om een verhoging van de motorrijtuigenbelasting van diesels die in de fabriek nog niet standaard een roetfilter hebben gekregen. De wegenbelasting voor deze modellen zal, inclusief opcenten, met 15% omhoog gaan. Dat betekent voor een gemiddelde dieselpersonenauto met een gewicht van 1.350 – 1.450 kilogram een extra kostenpost van €225 per jaar. De gemiddelde dieselbestelauto van een ondernemer zal €62 per jaar duurder worden, waardoor het ook voor hen de moeite waard is om de oude en vervuilende diesel aan de kant te zetten.
Verhoging motorrijtuigenbelasting diesels per 1 januari 2019

De verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor diesels gaat overigens niet meteen in 2017 in. De maatregel maakt onderdeel uit van het pakket dat staatssecretaris Wiebes aankondigde in de Autobrief II. Dit zijn maatregelen die tussen 2017 en 2020 geïmplementeerd worden, om er de komende jaren voor te zorgen dat het wagenpark in Nederland een stuk minder vervuilend zal worden.

De verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor vervuilende diesels geldt per 1 januari 2019. Dit biedt eigenaren de kans om voor die tijd een schonere auto te kopen, zodat zij geen last zullen hebben van een verhoging van de kosten.

Wat vind jij van de verhoging van de wegenbelasting voor vervuilende diesels?