De nieuwe Volvo XC60: een heet gewassen XC90

Volvo XC60 (bron: www.volvocars.com)

Volvo bleef zelf lange tijd helemaal stil over de nieuwe XC60, maar de foto’s die waren uitgelekt lieten zien dat de auto zeer sterk op de grote broer lijkt: de XC90. Het is een strategie die meerdere automerken de laatste tijd gebruiken. Ze bouwen een kleinere versie van het origineel, die dezelfde functionaliteiten en vormen heeft, maar tienduizenden euro’s goedkoper is. Op die manier slagen de merken erin om nieuwe verkooptoppers te ontwikkelen, die een zo breed mogelijk publiek aanspreken.
Hamer van Thor en dezelfde velgen

De nieuwe Volvo XC60 heeft dezelfde hamer van Thor in de koplampen als de XC90, dit lieten de uitgelekte foto’s ons al zien, maar dit is ook in de introductievideo goed te zien. Bovendien staat de auto op dezelfde velgen als waarop we ook de grotere broer hebben gezien en zien ook de achterlichten er precies hetzelfde uit. Het design is min of meer hetzelfde, ook al zijn de verhoudingen op sommige punten net even anders. Het is met recht een mini-XC90, die dezelfde groep liefhebbers aan zou moeten spreken. Dankzij de prijs die enkele tienduizenden euro’s lager ligt is de auto echter voor een veel grotere groep betaalbaar en interessant.

Volvo XC60 (bron: www.youtube.com)

Net als Porsche, Range Rover en Jaguar

Volvo is niet het eerste merk dat op deze manier een nieuwe auto presenteert. Eerder al ontwikkelde Porsche de Macan ten opzichte van de Cayenne en kwam Range Rover met de Velar naar voren. Het zijn in de beide gevallen kleinere versies van de grootste uitvoeringen, die een stuk goedkoper zijn. Ook Jaguar gaat dit waarschijnlijk doen met de E-Pace, die het design van de F-Pace moet overbrengen naar een kleiner jasje

Wat vind jij van deze trend, waarin de nieuwe auto’s van de verschillende merken sterk lijken op hun grote broer en toch een stuk betaalbaarder zijn?