7 tips om zuiniger te rijden: eenvoudig tot 20% brandstof besparen

Rijd met constante snelheid

Zuiniger rijden begint met een constante snelheid, zonder steeds op te trekken en weer te moeten remmen. Op een constante snelheid kun je eenvoudig brandstof besparen. Het kost de motor veel minder energie om de auto op gang te houden dan die te versnellen tijdens het optrekken.

Controleer regelmatig de bandenspanning

Je kunt zuinig rijden door regelmatig de bandenspanning te controleren. Banden op de juiste spanning hebben minder contact met het wegdek, waardoor de rolweerstand afneemt. Je hebt nog wel voldoende grip, maar geen last van een band die in de volledige breedte aan het wegdek ‘kleeft’ zoals een dynamo het trappen op de fiets zwaarder maakt.
Matig je snelheid

Op matige snelheid verbruikt de auto veel minder brandstof dan op topsnelheid. Je kunt eenvoudig brandstof besparen door op de snelweg maximaal 100 kilometer per uur of zelfs 90 kilometer per uur te rijden. Dit is veel zuiniger dan 120 of 130 kilometer per uur.

Ga zuinig om met de airco en verwarming

In Nederland hebben we de airco en verwarming lang niet altijd nodig. Gebruik de airco alleen op echt hete dagen en zet de verwarming pas aan wanneer het buiten vriest. Dit helpt je veel brandstof te besparen, zodat je een stuk zuiniger kunt rijden.
Schakel op tijd door naar de volgende versnelling

Het Nieuwe Rijden helpt je eenvoudig veel brandstof te besparen, door sneller door te schakelen naar een volgende versnelling. Schakel door bij 1.500 – 2.000 toeren. Des te minder toeren de auto maakt, des te lager het brandstofverbruik en des te zuiniger je rijdt.

Gebruik waar mogelijk de cruise-control

Heeft de auto cruise-control? Gebruik dit op de snelweg, op autowegen en 80-kilometer wegen. Je zorgt daarmee voor een constante snelheid, zodat je zo min mogelijk brandstof verbruikt.

Parkeer achteruit in en rijd vooruit weg

Parkeer tenslotte achteruit in en rijd weer vooruit weg. In z’n achteruit verbruikt de auto vooral meer brandstof wanneer je die net hebt aangezet. Door aan het eind van de rit even achteruit te rijden en vooruit te vertrekken bespaar je daar meteen veel brandstof.

http://auto-zaken.com/brandstof-te-besparen-met-een-dieselauto-3-praktische-tips/