Dashboard achter stuur auto

Hoe houd jij je Kilometerregistraties bij?

Houd je de kilometerregistratie nog handmatig bij? Zorg ervoor dat je een sluitende registratie bijhoudt en dat je bijvoorbeeld ook ritten registreert wanneer een collega de auto een keer leent. De Belastingdienst vraagt om een 100% sluitende registratie, waarmee je dient aan te tonen dat je de zakelijke auto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Problemen met de Belastingdienst voorkomen? Houd dan in ieder geval rekening met de volgende valkuilen.

2 bekende valkuilen voor de kilometerregistratie

Zakelijke rijders gebruiken soms schattingen en afrondingen in de ritgegevens. Dat is tegen de regels van de Belastingdienst en daarmee niet toegestaan. Registreer volledig en nauwkeurig de volgende gegevens: de datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomstadres, de gereden route indien die afwijkt van de gebruikelijke, of het gaat om een privé of zakelijke rit en privé-omrijkilometers als het gaat om een gecombineerde rit.

In 2004 besloot de overheid het systeem te vereenvoudigen. Er werd toen gewerkt met een bijtellingspercentage van minimaal 22%. Vervolgens werd de regeling in 2006 van de inkomstenbelasting naar de loonbelasting verhuisd, waardoor de werkgever er een paar fiscale taken bij kreeg.

100% sluitende en automatische rittenregistratie: dat is waar de Belastingdienst op zit te wachten

Automatisch een sluitende kilometerregistratie bijhouden

Het is verstandig om de kilometerregistratie volledig automatisch bij te houden, bij voorkeur met een systeem dat het Keurmerk RRS heeft. Dit keurmerk geeft aan dat de software en hardware werkt volgens de richtlijnen zoals de Belastingdienst die heeft opgesteld. Het resultaat? Een sluitende kilometerregistratie die je 100% automatisch bij kunt laten houden. Op die manier sluipen er geen fouten in.

Hoe voorkom jij bekende valkuilen of heb je daar wel eens mee te maken gehad?