Vrouw in auto aan de telefoon terwijl er een kind achterin zit

”Smartphonegebruik in de auto met kinderen achterin moet zwaarder bestraft worden”

Het gebruik van een smartphone achter het stuur is levensgevaarlijk en is daarom verboden. Verschillende belangenorganisaties en politieke partijen vinden dat de boetes verder omhoog zouden moeten, specifiek voor ouders die met hun kinderen op de achterbank de telefoon gebruiken. Ze nemen op die manier een onverantwoord risico, waar een hogere boete tegenover zou moeten staan. Dankzij bijvoorbeeld de automatische oplossingen voor de ritten- en kilometerregistratie is het gebruik van de smartphone immers totaal niet meer nodig.

Hogere boete bij kinderen achterin

Zodra er kinderen achterin zitten hebben bestuurders de verantwoordelijkheid voor zichzelf en voor hen. Het valt van kinderen niet te verwachten dat ze hun ouders wijzen op het feit dat ze hun smartphone niet moeten gebruiken als ze achter het stuur zitten, vandaar dat de straffen omhoog zouden moeten.

Volgens de VVD wordt het lastig om een dergelijk onderscheid in de praktijk duidelijk te maken en hierop te handhaven. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er een symbolische werking vanuit zou kunnen gaan. Op die manier kan het toch een goed initiatief blijken om de boete voor ouders met kinderen in de auto te verhogen.

Gebruik van de telefoon in de auto niet nodig

Volgens de belangenorganisaties is het gebruik van de smartphone in de auto totaal niet nodig. Bellen kan gewoon handsfree en voor de rittenregistratie zijn er automatische oplossingen beschikbaar. Die houden netjes bij hoeveel kilometers er zakelijk en privé gereden worden, zodat dit achteraf thuis op de smartphone of via de computer uit te lezen valt. Door het smartphonegebruik nog strenger aan te pakken moet er een afschrikwekkende werking voor ouders vanuit gaan.

Wat vind jij van het idee om ouders met kinderen op de achterbank strenger te bestraffen voor het gebruik van hun smartphone in de auto?