Persoon drinkt achter het stuur

Nationale Politie pleit voor verplicht ademslot en apparatuur tegen de smartphone in de auto

Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie probeert een lans te breken voor een verplicht ademslot in iedere auto in Nederland. Dat moet er samen met een snelheidsbegrenzer en apparatuur tegen het gebruik van de smartphone in de auto voor zorgen dat het veiliger wordt op de weg. Veel automobilisten die alcohol gebruiken, te hard rijden en appen of bellen veroorzaken daarmee gevaarlijke situaties op de weg.

“Gedrag van de automobilist steeds slechter”

Volgens de commissaris van de Nationale Politie wordt het er op de weg niet bepaald veiliger op, omdat automobilisten zich steeds onveiliger gedragen. Ze raken afgeleid door hun smartphone, rijden harder dan veilig is en maken nog altijd gebruik van drank voordat ze de auto instappen. Hij vindt bovendien dat hier in technische zin goed wat aan te doen valt, waardoor hij het niet begrijp dat we de technische hulpmiddelen daarvoor niet inschakelen. Hij stelt bijvoorbeeld voor dat auto’s niet meer starten als de bestuurder gedronken heeft of dat de auto automatisch afremt als iemand daarmee te hard probeert te rijden. Dit moet de veiligheid in het verkeer uiteindelijk sterk ten goede komen.

Technische hulpmiddelen maken het verkeer veiliger

Volgens van Hasselt zijn de technologische hulpmiddelen beschikbaar, waardoor het nog onbegrijpelijk is dat we er in Nederland geen gebruik van maken. De commissaris geeft aan dat het van belang is om de juridische haalbaarheid te toetsen, maar dat we dit daarna zo snel mogelijk zouden moeten invoeren. Hoe de politiek daar op dit moment over denkt is nog niet helemaal duidelijk, wellicht dat we daar richting de verkiezingen meer over horen.

Wat vind jij van een verplicht ademslot en apparatuur tegen het te hard rijden of het gebruik van een smartphone in de auto?