Vrouw zittend op een band

Autobanden testen: 3 tips om zelf te controleren

Autobanden testen of controleren, bijvoorbeeld om na te gaan of ze voldoende kwaliteit bieden voor het komende seizoen? Je kunt zelf je autobanden controleren, aan de hand van 3 handige tips.

Slijtage aan autobanden

Voordat je de autobanden gaat testen is het uiteraard van belang om die banden goed te kunnen doorgronden. De autobanden die we onze personenauto’s gebruiken zijn gemaakt van natuurrubber of van synthetisch rubber. Het voordeel van natuurrubber is een hogere mate van elasticiteit en beperkte rolweerstand. Bovendien is er sprake van weinig warmteontwikkeling. De banden zijn aan de andere kant niet goed bestand tegen hoge temperaturen en zijn niet geheel luchtdicht.

De synthetische banden zijn beter luchtdicht, maar aan de andere kant ook minder elastisch. Bovendien kunnen ze juist minder goed tegen lage temperaturen, maar zijn ze wel veel beter hittebestendig. Andere materialen in autobanden zijn bijvoorbeeld weekmakers, vulstoffen, chemicaliën, verstevigingsmaterialen en anti-degradanten. Die laatste helpen bijvoorbeeld de slijtage te beperken.

Autobanden controleren: 3 tips

Wil je de autobanden testen of controleren voor het komende seizoen? Dan is het verstandig om de volgende 3 tests uit te voeren:

Controleer het profiel van de band

Slijt het profiel gelijkmatig af? Het is van belang dat het profiel overal ongeveer even diep blijft. Kijk bijvoorbeeld goed naar het verschil tussen links en rechts op het loopvlak. Oneffenheden kunnen wijzen op een slechte afstelling van de auto en komen de levensduur van de band niet ten goede.

Controleer op scheurtjes en barstjes

Autobanden hebben een levensduur op basis van het aantal kilometers dat je ermee kunt rijden, net als op basis van een specifieke leeftijd. Na verloop van tijd zullen de banden ‘uitdrogen’. Er ontstaan dan scheurtjes en barstjes in het profiel. Controleer of de band hier vrij van is.

Test de bandenspanning

Tenslotte is het verstandig om de bandenspanning te testen. Een onjuist bandenspanning (bijvoorbeeld te laag) leidt tot gevaarlijke situaties en verhoogt het brandstofverbruik onnodig. Het is verstandig om de bandenspanning in ieder geval elke maand even te controleren.

Zomerbanden en winterbanden

We onderscheiden verschillende soorten autobanden, waaronder de zomerbanden en de winterbanden. Dat is niet voor niets, want de weersomstandigheden in Nederland kunnen flink schommelen. De juiste band draagt bij aan het laagste brandstofverbruik, levert de meeste grip op en zorgt voor de beste remeigenschappen. Gemiddeld genomen presteert een winterband op al die drie onderdelen al beter vanaf 7 graden Celsius en minder. Het hoeft dus niet te sneeuwen om profijt te hebben van de winterbanden.

Diverse merken autobanden

Benieuwd hoe de diverse merken hun autobanden testen, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken? Ze gebruiken over het algemeen een geluidstest, een verbruikstest en een duurzaamheidstest. Bovendien testen ze de wegligging onder verschillende omstandigheden, net als de remweg onder verschillende omstandigheden. Aan de hand daarvan creëren ze de A-merk banden en goedkopere banden.