Vriendinnen maken selfie in de auto

Wifi in de auto: nieuw digitaal tijdperk

Wifi in de auto is een verademing voor de kinderen en zorgt ervoor dat ook je bijrijder ontspannen kan surfen terwijl jij je ogen op de weg houdt. De techniek is al jaren beschikbaar, maar pas sinds enige jaren wint de implementatie daarvan sterk aan populariteit. Er zijn verschillende apparaten beschikbaar voor Wifi in de auto, waarvan we de top 3 voor je op een rij zetten.

Waarom heeft het zo lang geduurd?

Simpel, omdat de autofabrikanten er maar nauwelijks mee bezig waren en we lange tijd niet wisten van de mogelijkheid om ook onderweg ‘verbonden’ te blijven. We kunnen al enkele jaren gebruik maken van Wifi in de trein, maar op de snelweg is dit nog een stuk minder gebruikelijk.

Daar kwam verandering in toen naast de premium-merken ook de overige automerken besloten om Wifi-hotspots aan te gaan bieden. Dit is een direct gevolg van de servicepakketten die er beschikbaar zijn, bijvoorbeeld om vanuit de auto hulp in te roepen, een leuk restaurant te zoeken of andere assistentie aan te vragen. Daarvoor is een mobiele (internet)verbinding nodig, waardoor auto’s daar tegenwoordig mee zijn uitgerust. Die mobiele verbinding kan vervolgens worden omgezet naar een Wifi-signaal, zodat iedereen in de auto daar met een smartphone, tablet of zelfs een laptop gebruik van kan maken.

Een Wifi-hotspot maken

In alle drie de gevallen is er sprake van een Wifi-hotspot die je in de auto kunt gebruiken, ook als daar af-fabriek geen Wifi in werd aangeboden. Wat je daarvoor nodig hebt? Een handig apparaatje in de vorm van een mobiele router, een aansluiting op de autolader of een USB-dongle die een Wifi-signaal creëert.

We zetten de verschillende mogelijkheden op een rij aan de hand van onze top 3:

HUAWEI E8377S-153 Carfi (Bron: www.capestone.nl)

HUAWEI E8377S-153 CARFI

De eerste plaats is wat ons betreft voor de HUAWEI E8377S-153 CARFI. Het is een handige Wifi-dongle voor in de autolader, zodat je die eenvoudig kunt aansluiten. Het grote voordeel hiervan is dat je de hotspot kunt gebruiken met een simkaart van alle providers. Bovendien is de dongle in staat om met een 4G-abonnement snelheden tot 50 Mbps te bereiken en kun je er met 10 verschillende apparaten gebruik van maken.
 Enig nadeel? Het gaat om een single band-router, die alleen geschikt is voor 2,4GHz. Je kunt helaas geen gebruik maken van de 5GHz-band voor Wifi, die we met name thuis steeds vaker gebruiken.

HUAWEI E8372H-153 Wingle (Bron: www.mobielverbinden.nl)

HUAWEI E8372H-153 WINGLE

De tweede plaats is voor de HUAWEI E8372H-153 WINGLE. Het is een Wifi-dongle die je in een USB-aansluiting kunt steken, zodat je die ook buiten de auto kunt gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat je de 4G-verbinding op basis van je abonnement opnieuw met maximaal 10 apparaten kunt delen. Bovendien word er een speciale adapter meegeleverd, zodat je de dongle ook thuis in het stopcontact of in de sigarettenaansteker van de auto kunt gebruiken. 
Nadeel van deze oplossing? De Wifi-dongle heeft geen ingebouwde batterij, waardoor je er altijd een andere stroombron bij nodig zal hebben om er gebruik van te maken.

TP-LINK M7350 (Bron: www.tplink.com)

TP-LINK M7350

De derde plaats is voor de TP-LINK M7350. Het is een mobiele Wifi-router, die je dus ook in de auto kunt gebruiken. Je kunt verbinding maken met een 4G-netwerk, om vervolgens snelheden tot 150Mbps door te geven aan maximaal 15 verschillende apparaten. Bovendien kun je zowel de 2,4GHz als de 5GHz-band gebruiken. 
Nadeel van deze oplossing? De mobiele Wifi-router is een stuk groter dan de andere dongles, waardoor je die bijvoorbeeld minder gemakkelijk in het dashboardkastje stopt.

De drie oplossingen voor Wifi in de auto hebben op die manier allemaal hun eigen voordelen te bieden, al kleven er ook nog wat nadelen aan. Heb je een smartphone met de mogelijkheid tot een Persoonlijke Hotspot (iPhone) of Tethering (Android)? Indien je een internetabonnement met voldoende data hebt kun je ook besluiten om de mobiele verbinding van je telefoon beschikbaar te maken, zodat anderen daar via Wifi op kunnen meeliften. Houd er uiteraard rekening mee dat de batterij van je telefoon wat sneller leeg zal gaan, het is dus verstandig om die op te laden via de USB-aansluiting of de autolader.

Jouw favoriete oplossing voor Wifi in de auto

Denk je ook na over Wifi in de auto of maak je daar op dit moment wellicht al gebruik van? Wat is jouw favoriete keuze uit de drie geschetste opties? Geef je favoriet aan, zodat we samen kunnen bepalen welk product het ons het meest gemakkelijk maakt om er ook in de auto voor te zorgen dat we voortaan altijd verbonden zijn.

Geef een reactie