Bio auto TUe studenten

TU Eindhoven bouwt duurzame bio-auto gemaakt van planten

‘Lina’, de bio-auto (Bron: www.tuecomotive.nl)

De TU Eindhoven ontwikkelt een auto die niet vervuilt en voordat deze wordt gebouwd al CO2 uit de lucht haalt. Het is een innovatief plan van de technische universiteit, die inmiddels een elektrische conceptauto heeft opgeleverd.

De studenten noemen de auto voorlopig ‘Lina’, waarmee ze de bouwwijze van auto’s op z’n kop willen zetten. De teammanager van de studenten geeft aan dat ze het productieproces van auto’s duurzamer willen maken, zodat er al op voorhand sprake is van minder schadelijke gevolgen voor het milieu.

Lichte en sterke auto van planten

De ‘Lina’ wordt gemaakt van vlas. Deze plant met lange en stugge vezels is uitstekend geschikt ter vervanging van carbon of aluminium, materialen die tegenwoordig veel worden ingezet om het chassis van de auto te bouwen. Dit is de ruggengraat van de auto waaraan ook de wielen bevestigd worden, dat zowel licht als sterk dient te zijn.

Vlas is daarvoor een uitstekend geschikt plantaardig materiaal. Door de vezels in een specifieke richting over elkaar heen te leggen ontstaat er een stevige verbinding, die goed geschikt is voor de grote krachten die er op de auto zullen worden uitgeoefend.

Chassis van Lina, de bio-auto (Bron: www.tuecomotive.nl)

Plant is gemakkelijk te verbouwen

Een bijkomend voordeel van het gebruik van vlas is dat dit materiaal zich ook in Nederland relatief eenvoudig laat verbouwen. Het is een plant die hier gewoon kan groeien en al veel CO2 uit de lucht zal halen, nog voordat de auto op de weg is. Dat betekent dat de groei van nieuw vlas kan helpen om de uitstoot van oude auto’s op te ruimen, terwijl de auto zelf elektrisch zal rijden en daarmee dus niet opnieuw zal vervuilen.

Zou je zelf in een auto van planten willen rijden, al was het maar om het in ieder geval een keer te testen?

Geef een reactie