Audi ingezoomd op het wiel met gebouwen op achtergrond

Audi in de prijzen met autotransport zonder bestuurder

In de toekomst stappen we uitsluitend nog maar als passagier in de auto. Tenminste, als het aan automerken zoals Audi ligt. Het bedrijf won een prijs voor de ontwikkeling van technieken die het mogelijk maken zonder bestuurder in de auto te stappen. Het gaat om de Logistiek Award 2017 van het Verband der Automobilindustrie (VDA). Audi krijgt de prijs voor een systeem dat het mogelijk maakt om dagelijks maximaal 2.000 auto’s met parkeerrobots te vervoeren, zodat de auto’s op het transport kunnen via de trein. Audi is het enige bedrijf dat hier gebruik van maakt.

Efficiënter vervoer met de auto

Audi-professor Dr. Hubert Waltl geeft aan dat de technologie de kern vormt van de Smart Factory waar het merk al jaren aan werkt. De flexibele navigatiesystemen van de parkeerrobots moeten er vooral voor zorgen dat de auto’s zo efficiënt mogelijk verplaatst worden, om ze voordelig op het transport te zetten richting de dealers door heel Europa. Uiteraard probeert Audi de technologie vervolgens ook geschikt te maken voor op de openbare weg, waardoor het tevens een proeftuin kan vormen voor wat er de komende (tientallen) jaren mogelijk zal zijn.

Audi verplaatst door robot (bron: www.audi-mediacenter.com)

Parkeerrobots in de Audi-fabriek in Ingolstadt

De technologie wordt gebruikt in de Audi-fabriek in Ingolstadt, de belangrijke basis voor het merk. Het gaat om 12 parkeerrobots, die de auto’s die van de band komen rollen vervoeren naar de treinen richting de dealers in de verschillende landen. De robots maken gebruik van diverse sensoren om de maten en de posities van de auto’s op te nemen, zodat ze aan de hand daarvan efficiënt verplaatst kunnen worden.

Wat vind jij van deze ontwikkeling?
Kijk je er naar uit dat we op een dag alleen nog maar passagier hoeven te zijn?