Tips om een tweedehands auto te kopen: de Consumentenbond legt uit

Een tweedehands auto kopen? Met de handige tips van de Consumentenbond voorkom je dat je een kat in de zak koopt. Controleer goed of er sprake van schade is geweest, controleer het onderhoud en maak een proefrit waarbij je let op geluiden, de koppeling, de schokdempers en de stuurbekrachtiging.

Controleer of er schade is geweest

Je kunt zowel aan de buitenkant als de binnenkant van de auto controleren of er waarschijnlijk sprake is geweest van schade. Kijk in de lengterichting langs de zijkant van de auto en zoek naar eventueel kleur- en glansverschil. Dit kan wijzen op het herstel van lakschade. Loop bovendien de naden van de motorkap en de deuren na, om na te gaan of die nog netjes evenwijdig lopen. Ten derde kun je concrete beschadigingen opsporen en kun je onder de motorkap zoeken naar eventuele lasnaden die kunnen verraden dat er sprake is geweest van schade.

Onderhoud van de auto controleren

Vervolgens kun je van de tweedehands auto het onderhoud controleren. Controleer of de distributieriem- of ketting is vervangen en of de banden voldoende profiel hebben. Probeer na te gaan of alles in het zicht goed werkt en goed zichtbaar is en check ook meteen of je voldoende ruimte hebt in de auto.

Proefrit met de tweedehands auto maken

Vervolgens kun je een proefrit met de auto gaan maken. Rijd bij voorkeur zo’n 80 kilometer per uur en ga na of je vreemde geluiden hoort. Check de werking van de koppeling en de schokdempers, net als die van de stuurbekrachtiging. Probeer tenslotte goed in te parkeren, omdat je dit regelmatig met de auto zal gaan doen.

Relevante zoekwoorden: tweedehands auto kopen, tweedehands auto kopen tips, tweedehands auto tips, auto kopen tweedehands, auto kopen tweedehands tips